U Gradskoj biblioteci Travnik promovisan roman „Melun“ Envera Čolakovića

U punoj čitaonici Gradske biblioteke Travnik sinoć je promovisan roman „Melun“ Envera Čolakovića u suorganizaciji JU Gradska biblioteka Travnik i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik.

Nakon Sarajeva, Kaknja i Maglaja, Travnik je četvrti grad gdje je promovisan roman „Melun“, objavljen nakon što je gotovo 90 godina stajao u rukopisu, potpuno nepoznat javnosti i 47 godina nakon smrti bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Envera Čolakovića.

Roman „Melun“ Čolaković je počeo pisati još kao mladić, 1934. godine. Connectum ga objavljuje integralno prvi put koncem 2023. godine, bez uredničkih dotjerivanja i skraćivanja, osim minimalnih, nužnih leksičko-pravopisnih intervencija. Po vlastitom priznanju autora „Melun“ (prokletnik) preteča je velikog romana „Legenda o Ali-paši“.

O romanu su govorili prof. dr. Muhidin Džanko i prof. dr. Almir Bašović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu te Ajet Arifi, direktor izdavačke kuće Connectum Sarajevo. Sa promotorima je razgovarao doc. dr. Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka Travnik, a promociju je moderirala doc. dr. Amela Bajrić.

Ajet Arifi, glavni urednik i direktor izdavačke kuće Connectum istakao je da je riječ o posebnoj knjizi kojoj godine stajanja u rukopisu ni najmanje nisu oduzele aktuelnost i originalnosti.

Profesor Muhidin Džanko naglasio je da je Čolaković u romanu pokazao svoje književno-estetsko, filozofsko, psihološko, etnološko, sociološko i lingvističko obrazovanje, naročito u znanju leksike pomoću koje je rekonstruirao jezik sarajevske čaršije. „‘Melun’ bi okarakterizirao kao historijsko-enciklopedijski roman. Literarna i životna sudbina Envera Čolakovića neponovljive su i jedinstvene po svojim preokretima. To je pisac, intelektualac koji je prošao trnovit put od slave i prestižnih nagrada ovjenčanog književnika, do pritvorenika, kada je bio na popisu zabranjenih pisaca.“

Profesor Almir Bašović kazao je da je „Melun“ izuzetno zanimljiv, uzbudljiv roman, pun peripetija, gotovo na razini žanra krimi romana, a Melun je u značenjskom smislu prokleti čovjek koji je zapravo žrtva vlastite gramzivosti i pohlepe što ukazuje i na realizaciju pojedinih dramskih elemenata u romanu.

Treći roman Envera Čolakovića je „Legenda o Ali-paši“. Izdavačka kuća Connectum je istovremeno objavila prvo izdanje romana „Melun“ i novo izdanje romana „Legenda o Ali-paši“. U predgovoru „Melunu“ glavni urednik izdanja je istakao da ovaj izdavački poduhvat gleda kao doprinos Connectuma kulturnoj samosvojnosti i uzdizanju dostojanstva bosanskog čovjeka. Uz razumijevanje situacije bosanskohercegovačkog izdavaštva, te naravno uz sve čestitke Connectumu na ovom uspješnom izdavačkom projektu, Gradska biblioteka Travnik i BZK „Preporod“ Travnik uz nesebičnu podršku travničkih privrednika osigurali su sredstva za otkup 55 primjeraka romana „Melunu“ za fond Gradske biblioteke Travnik i fondove srednjoškolskih biblioteka općine Travnik.

Nesvakidašnju gestu gospodina Bege Zahirovića, vlasnika kompanije Grand 99 d.o.o. Travnik, koji je prije dvije godine nakon promocije romana „Uvod u lebdenje“ Dževada Karahasana od izdavača otkupio 70 primjeraka namijenjenih za prodaju i poklonio svim na promociji prisutnim građanima, ovaj put slijedili su:  gosp. Ale Hodžić – Travnik trans d.o.o. Travnik (17 primjeraka), gosp. Emir Pajić – E&M-BHPAL d.o.o. Travnik (10 primjeraka), gosp. Amel Hadžiabdić – Fortitudo d.o.o. Travnik (5 primjeraka), gosp. Amer Halep – Vlašić-gradnja d.o.o. Travnik (5 primjeraka), gosp. Mirudin Skopljaković – proMatic d.o.o. Travnik (5 primjeraka), gosp. Adi Mulamuhić – GP Tecta d.o.o. Travnik (5 primjeraka), gosp. Benjamin Zlatić – Royal caffe Travnik (1 primjerak), te i ovaj put gosp. Bego Zahirović – Grand 99 d.o.o. Travnik (7 primjeraka). Promociji romana „Melun“ prisustvovao je načelnik općine Travnik prof. dr. Kenan Dautović, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola, učenici i mnogi drugi ljubitelji književnosti.