KNJIŽEVNA
NAGRADA

KNJIŽEVNA
NAGRADA

Književna nagrada Andrićevih dana

„Književnu nagradu Andrićevih dana“  utemeljile su Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik i Općina Travnik 2022. godine na inicijativu doc. dr. Dženana Kosa, direktora Gradske biblioteke Travnik i prof. dr. Kenana Dautovića, načelnika Općine Travnik.

Inicijativa je zvanično prezentirana na Prvoj sjednici Travničkog kulturnog foruma u Općini Travnik, 18.6.2022. godine, te je kao takva dobila punu podršku kulturnih djelatnika i direktora javnih ustanova kulture.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo (roman, zbirka priča, zbirka pjesama) objavljeno na području Bosne i Hercegovine i u zemljama bosanskohercegovačke dijaspore na jednom od jezika naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, čiji su autori državljani, kao i građani porijeklom iz naše domovine.

„Književna nagrada Andrićevih dana“ se sastoji od skulpture „Poluotvorena knjiga“ koja simbolizira prostor grada Travnika u književnosti – romanu „Travnička hronika“ Ive Andrića i u stvarnosti – reljef grada gledano od istoka prema zapadu, te plakete i novčane nagrade u iznosu od 3.000 KM.

Skulptura „Književna nagrada Andrićevih dana“

Autor idejnog rješenja skulpture „Književna nagrada Andrićevih dana“ je Dejan Pranjković, akademski kipar i profesor likovne kulture iz Travnika. Kako ističe, slijedeći pojedine vizuelne elemente iz Andrićevih opisa Travnika kao osnovni motiv u formalnom oblikovanju, skulptura jasno interpretira otvorenu knjigu i arhitektonske elemente koji izlaze iz nje. Motiv je pojednostavljen i iskazuje tendenciju prema geometrijski apstraktnom prikazu. Skulptura zajedno sa postoljem posmatrana kao jedinstvena cjelina djeluje kompaktno i smireno osim u gornjem dijelu gdje se pojavljuje procjep sa usitnjenim i razigranim kućicama. Na vanjskom dijelu skulpture pojavljuje se tekst Andrićevog opisa Travnika koji je u znatnoj mjeri teško prepoznatljiv i apstrahiran te gubi formalno značenje pretvarajući se u razigranu teksturu. Dio skulpture sa prikazom knjige i reljefa Travnika predstavlja brončani odljev, a postolje je od tvrdog i kvalitetnog hrasta sa naglašenom prirodnom teksturom.