U Travniku počinju „Andrićevi dani 2022“

Od 9.10. do 9.11. ove godine nizom prigodnih sadržaja u Travniku se obilježavaju „Andrićevi dani 2022“, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovni.

Tim povodom, danas je u Memorijalnom muzeju „Rodna kuća Ive Andrića“ održana Konferencija za medije na kojoj su se obratili direktori javnih ustanova i predstavnici udruženja koja organiziraju manifestaciju:

  • doc. dr. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik,
  • Anela Križanac, program menadžer u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila,
  • Enes Škrgo, viši kustos Zavičajnog muzeja u Travniku, mr.
  • Taik Ganić, direktor JU Centar za kulturu općine Travnik i Anto Bilić, intendant Hrvatskog kazališta u Travniku.

Kulturna manifestacija „Andrićevi dani 2022“, u okviru koje će biti predstavljeno 35 programskih sadržaja, održava se pod pokroviteljstvom Općine Travnik – općinskog načelnika, Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK i Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Simbolika manifestacije 2022. godine je i u tome što se ove godine navršava 75 godina od objavljivanja „Priče o vezirovom slonu“ i 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

„Andrićevi dani“ je manifestacija koja za cilj ima očuvanje, afirmaciju i popularizaciju književnog djela Ive Andrića kao jedinog bosanskohercegovačkog književnog nobelovca, kako na lokalnom i državnom, tako i na međunarodnom planu, koja će, sigurni smo, u narednih mjesec dana privući veliki broj ljubitelja kulture i umjetnosti.

Svi ste dobrodošli!