Na Otvorenoj književnoj sceni Gradske biblioteke Travnik upriličena promocija „Bosanskih basni“ za oko 400 učenika prvih razreda općine Travnik

Danas je na Otvorenoj književnoj sceni Gradske biblioteke Travnik za oko 400 učenika prvih razreda svih osnovnih škola općine Travnik upriličena promocija knjige „Bosanske basne“, objavljene u izdanju IK Vrijeme Zenica. Promociju je organizirala Gradska biblioteka Travnik pod pokroviteljstvom Općine Travnik i načelnika Kenana Dautovića, a povodom Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije koji se u svijetu obilježava 4. juna.

Učenike je zabavljao glumac „Pozorišta“ Travnik – Almir Mulaimović, koji je na zabavan i zanimljiv način predstavio ovu izuzetnu knjigu „Bosanskih basni“.

Uz glumca Mulaimovića, učenike su kroz vesele i poučne kompozicije razveselili i razigrali muzičari Taik Ganić i Kenan Mačković.

Na koncu se s učenicima družio i načelnik Općine Travnik – Kenan Dautović, koji je sa travničkim prvačićima čak i zapjevao pjesmu „Travnik je voljeti lako / Dušom, srcem cijelim / Djeca znaju kako / Osmijehom veselim“.

Svi travnički prvačići od Općine Travnik i načelnika Dautovića dobili su na poklon po primjerak knjige „Bosanske basne“, namijenjene djeci svih uzrasta, njihovim roditeljima, učiteljima i svim ljubiteljima priča u kojima životinje živopisno govore o ljudima. Bosanske basne djecu vode u već poznati svijet. Po boji, tonu, folkloru, specifičnim riječima, ove basne mogu biti i bosanske i afričke, ali po radnji i odnosima one su svjetske. U ovom izuzetnom izdanju IK Vrijeme Zenica djeca imaju mogućnost virtuelnih susreta sa životinjama putem Instagram platforme i audiozapisa na YouTube kanalu Vrijeme knjige.

U ime Gradske biblioteke Travnik ovim putem se zahvaljujemo Općini Travnik i načelniku Dautoviću, zatim direktorima svih osnovnih škola općine Travnik, nastavnicima i učiteljima koji su prepoznali važnost i vrijednost ove promocije, kao i želju ustanova kulture da se djeci i mladima kroz različite programske sadržaje i aktivnosti usadi ljubav prema čitanju i knjizi te postepeno razvija svijest o važnosti čitanja za cjelokupan razvoj ličnosti.