Radionica za bibliotekare u Gradskoj biblioteci Travnik okupila bibliotekare sa područja Srednjobosanskog kantona

Danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“ održano predavanje sa radionicom za bibliotekare SBK/KSB „Biblioteke kao treći prostor“. Radionica je okupila veliki broj bibliotekara sa područja Srednjobosanskog kantona.

Na samome početku, učesnicima se u ime ministra Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB, gosp. Bojana Domića, obratila gđa Fatima Jelčin, viša stručna saradnica naglasivši da Ministarstvo pruža punu podršku ovakvim projektima te čestitala direktoru JU Gradska biblioteka Travnik, doc. dr. Dženanu Kosu, na ideji za okupljanjem bibliotekara i organizaciji predavanja i radionice.

Budući da su biblioteke riznice znanja, prostor biblioteka bi trebao funkcionirati kroz učesničko djelovanje i izgradnju znanja zajednice te bi trebale biti mjesto susreta i rada na napretku. S tim u vezi danas se govorilo o bibliotekama kao trećem prostoru. Radionicu je predvodila prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, redovna profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Profesorica Kodrić Zaimović, kazala je da je 90-ih godina 20. stoljeća američki sociolog Ray Oldenburg skovao termin „treći prostor“. Naš prvi prostor bi bili privatni prostori, naši domovi; drugi prostor bi bilo radno mjesto, dok treći prostor podrazumijeva mjesta kao što su kafići, restorani, knjižare, prostori za rekreaciju, prostori za formalno i neformalno obrazovanje i sl. U treći prostor se, svakako, ubrajaju i biblioteke. Glavne karakteristike „trećih mjesta“ su neformalnost, neutralnost i ravnopravnost. Drugim riječima, ljudi dolaze na takva mjesta kako bi se u njima ugodnom okruženju družili, zabavljali i ostvarili interakciju sa sebi interesantnim pojedincima ili grupama. Također, u svome izlaganju osvrnula se i na najznačajnije časopise koji mogu biti od pomoć bibliotekarima te na kompetencije koje treba da posjeduje jedan bibliotekar.

U interaktivnoj atmosferi bibliotekari su razmijenili vlastita iskustva u radu te usvojili korisne informacije i nova znanja koja će sigurno biti od pomoći u radu svim bibliotekarima.