U čitaonici Gradske biblioteke Travnik održana književna radionica za učenike srednjih škola „Od književnih junakinja do žena koje mijenjaju društvo“

Danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik, u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“ održana izuzetno zanimljiva radionica za učenike srednjih škola pod nazivom „Od književnih junakinja do žena koje mijenjaju društvo“. Voditeljice radionice, književnice i pjesnikinje – Melida Travančić, Amra Mujezinović i Amina Bulić govorile su o ženama i onome što žene rade mijenjajući prije svega sebe, a zatim i društvo u kojem žive, odnosno živimo, s posebnim akcentom na bosanskohercegovačkim književnicama te o položaju žena književnica i načinu na koji se oblikuju ženski likovi u tekstu, kakve sve kategorije ženskih likova postoje, obuhvatajući pritom generacije književnica koje su pisale u različitim društvenim, kulturološkim i sociološkim kontekstima.

Pogled u historiju i na to šta su to žene postigle kroz vrijeme dala je Melida Travančić istakavši imena nekoliko feministica koje su se borile za prava žena.

Glasovi žena itekako su prisutni na kulturnoj i književnoj sceni i one nastoje da posredstvom umjetnosti (kroz gradnju teksta i književnih likova) predstave i suoče se sa problemima sa kojima se svakodnevno susreću u društvu donoseći nove percepcije stvarnosti i dajući uvid u kompleksne odnose žena – društvo u što je uvid dala Amina Bulić.

O onome što je najznačajnije kod književnica u Bosni i Hercegovini govorila je Amra Mujezinović prestavivši najznačajnije književnice u Bosni i Hercegovini, počevši od Bisere Alikadić do vrlo mladih i uspješnih književnica.

Moderatorica radionice bila je Amela Bajrić.

Radionici su prisustvovali učenici Mješovite srednje škole „Travnik“, Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“ i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole „Travnik“ sa svojim profesoricama bosanskog jezika i književnosti. Ovu književnu radionicu Gradska biblioteka Travnik realizirala je uz podršku Fondacije za bibliotečku djelatnost Federacije BiH.