U Gradskoj biblioteci Travnik promovisan roman „Johnny B“ autorice Sanje Babić-Đulvat

Večerašnja promocija romana „Johnny B“ autorice Sanje Babić-Đulvat, koju je upriličila Gradska biblioteka Travnik u okviru manifestacije „Andrićevi dani 2022“, privukla je veliku pažnju sugrađana.

Riječ je o novom romanu autorice Babić-Đulvat čiji je izdavač Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Vitez, u čije se ime prisutnim obratio urednik Anto Zirdum.

-HKD „Napredak“ Vitez izdalo je nekoliko knjiga Sanje Babić-Đulvat, od ’98. godine do danas, kada se ona pojavila na književnom nebu Bosne i Hercegovine. Ovaj je roman u svim elementima suvremen, a posebno se ističe reduciranim pristupom pripovijedanja i korištenjem parafraze, kako je to običaj kod suvremenog književnika. – istakao je Zirdum.

Kako je u svojoj recenziji kazala Božena Volić, osim širokih vremenskih koordinata, roman je i prostorni, te roman paralelnih radnji. – Sve počinje doseljenjem jednog od glavnih junaka u mali bosanski grad, ali se potomci dviju obitelji raseljavaju, što zbog školovanja, što zbog rata. Tema odrastanja i motiv utjecaja djetinjstva na zrelo životno doba prerasta u egzistencijalni odabir iz nužnosti, a ljubav je shvaćena kao jedna od njih, vjerojatno i najvažnija. – napomenula je recenzentica Volić.

O romanu je govorio i recenzent Ivan Volić, kazavši kako se roman žanrovski može odrediti kao generacijski roman, s puno imena. Međutim, autorica romana upravo tim pokazuje svoje spisateljsko umijeće, jer ta imena ne stvaraju konfuziju i postaju nam nevažna, a svako poglavlje postaje zasebna priča.  Volić je posebno istakao -Interpretativni prostor novog romana Sanje Babić-Đulvat je beskrajno velik, ali ipak se čini kao da ga možemo svesti samo na jednu riječ, a to je – traganje.-

Na promociji u Travniku prisutnim se obratila i autorica romana „Johnny B“, Sanja Babić-Đulvat. – Roman nije autobiografski, nastao je iz duše, a posvetila sam ga kćerci Anji.- napomenula je kazavši kako se u ovom romanu sublimira njeno književno i životno iskustvo. -Roman je borba srca i razuma u pjesmi života- kazala je na kraju autorica Babić-Đulvat izrazivši posebnu zahvalnost što je promocija njenog četvrtog romana upriličena upravo u okviru „Andrićevih dana 2022“.

Na večerašnjoj promociji u Gradskoj biblioteci Travnik, na kojoj se slobodno možemo reći tražila stolica više, odlomke romana čitali su glumci Ivanela Brković i Marko Mirković.