U holu Centra za kulturu općine Travnik upriličena izložba „ARTIST BOOK / ITINERARIUM“

Sinoć je u holu Centra za kulturu općine Travnik, prije ceremonije dodjele „Književne nagrade Andrićevih dana“ upriličena izložba „ARTIST BOOK / ITINERARIUM“, likovna djela bosanskohercegovačkih umjetnika iz područja slikarstva, keramike i unikatnog oblikovanja Seada i Halide Emrić. Naziv izložbe ITINERARIUM koji umjetnici koriste sugerira na putopis slovenačkog majstora knjige Benedikta Kuripešića koji je 1531. godine u svom putopisu najljepšim riječima i drvorezima opisao narod i ljepote bosanskih starih gradova. Na izložbi su pored unikatnog oblikovanja knjiga autori postavili i radove iz svog redovnog autorskog opusa.

Izložba je pripremljena sa akcentom na novu likovnu formu ARTIST BOOK / KNJIGA UMJETNIKA te se na taj način otvorila nova mogućnost stvaranja senzibiliteta i čvršće veze između likovne umjetnosti i književnosti.

Definicija knjige umjetnika je arbitrarna i mnogo je načina na koje ih umjetnici oblikuju. Ono što knjigu umjetnika čini drugačijim medijem od ostalih umjetničkih ostvarenja jeste činjenica da je se može uzeti u ruku, čitati, listati, gledati, opipati te ona na taj način ostvaruje blisku vezu s publikom. Umjetnicima je to prostor kojeg mogu ispuniti i tako prenijeti svoje ideje, stavove, intimna razmišljanja ili aktivistički progovoriti o temama koje ih zanimaju.

Na koncu se prisutnima obratio direktor JU Gradska biblioteka Travnik doc. dr. Dženan Kos te izložbu proglasio otvorenom.