Miljenko Jergović dobitnik ovogodišnje „Književne nagrade Andrićevih dana“

Sinoć je u velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik, a u organizaciji JU Gradska biblioteka Travnik i Općine Travnik, održana svečana dodjela „Književne nagrade Andrićevih dana“ koja se već drugi put obilježava u gradu nobelovca. Nagrada se dodijelila u okviru već tradicionalne kulturne manifestacije „Andrićevi dani“, koja je odavno poprimila međunarodni karakter, a sinoćnjom svečanom dodjelom Travnik se, možemo slobodno kazati, našao na svjetskoj književno-kulturnoj sceni.

Zbirka priča „Trojica za Kartal” Miljenka Jergovića, u izdanju izdavačke kuće Fraktura – Zaprešić dobitnik je „Književne nagrade Andrićevih dana“ za ovu godinu.

Na Javni poziv ove godine pristiglo je ukupno 30 radova, od čega su tri ušla u uži izbor: roman „U kasno ljeto“ Magdalene Blažević, u izdanju izdavačke kuće Fraktura, Zaprešić; zbirka priča „Trojica za Kartal“ Miljenka Jergovića, u izdanju izdavačke kuće Fraktura, Zaprešić i roman „Sakupljač slova“ Edina Urjana Kukavice, u izdanju izdavačke kuće Planjax komerc, Tešanj.

Podsjetimo da su „Književnu nagradu Andrićevih dana” utemeljile Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik i Općina Travnik 2022. godine na inicijativu doc. dr. Dženana Kosa, direktora Gradske biblioteke Travnik i moje malenkosti. Inicijativa je zvanično prezentirana na Prvoj sjednici Travničkog kulturnog foruma u Općini Travnik, 18. aprila 2022. godine, te je kao takva dobila punu podršku kulturnih djelatnika i direktora javnih ustanova kulture.

Uz izložbu „ARTIST BOOK / ITINERARIUM“, likovna djela bosanskohercegovačkih umjetnika iz područja slikarstva, keramike i unikatnog oblikovanja Seada i Halide Emrić, otvorenu u holu Centra za kulturu, svečanom dodjelom „Književne nagrade Andrićevih dana“ završena je ovogodišnja kulturna manifestacija „Andrićevi dani“, koja je u proteklih mjesec dana ponudila različite sadržaje koji su zadovoljili svačiji ukus, od promocija knjiga, književnih radionica, izložbi slika i fotografija, pozorišnih predstava za djecu i odrasle i sl.