Gradska biblioteka Travnik potpisala sporazum o saradnji sa Narodnom bibliotekom Mostar i Gradskom bibliotekom Zenica

Danas su Gradsku biblioteku Travnik posjetili direktor Narodne biblioteke Mostar – Omer Mičijević i direktor Gradske biblioteke Zenica – dr. sc. Nermin Ormanović.

Tom prilikom potpisani su sporazumi o saradnji između ovih triju javnih biblioteka koji predstavljaju opći okvir za institucionalnu saradnju i kao takvi omogućavaju razvoj specifičnih programa koji će se realizirati kroz aktivnosti razvoja biblioteka, osoblja, međubibliotečku pozajmnicu, promociju kulture i kulturne djelatnosti, unaprijeđenje rada u sistemu COBISS.BH i slično. 

Narodna biblioteka Mostar ove godine obilježava 27 godina obnove rada i 77 godina postojanja i predstavlja biblioteku čije su obje zgrade tokom agresije i rata u Bosni Hercegovini potpuno uništene, kao i kompletan knjižni fond i prateći inventar. Prije rata, Narodna biblioteka Mostar bila je druga biblioteka po kvaliteti i broju knjižnog fonda u Bosni i Hercegovini. Biblioteka danas posjeduje vrijedne kolekcije knjiga i aktivni je učesnik razvoja kulture i bibliotečke djelatnosti na području Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Gradska biblioteka Zenica osnovana je 1945. godine, a danas je javna ustanova kulture koja obuhvata pet odjeljenja. U Centralnom odjeljenju su Odjel beletristike, Zavičajna zbirka, Američki kutak, Uprava, Služba za nabavku i obradu bibliotečke građe i Služba za razvoj, marketing i matične poslove. Ostala odjeljenja su Dječije, Sarajevska, Radakovo i Crkvice. Godišnje ima oko 5.000 čitalaca. Sa preko 100.000 knjiga najveća je biblioteka u Zeničko-dobojskom kantonu.