U Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija zbirke pjesama „Svjedoci“ autora Omera Mičijevića

Danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik, u okviru kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023.“ održana promocija pjesničke zbirke pod nazivom „Svjedoci“ autora Omera Mičijevića.

Zbirka „Svjedoci“ donosi sedam poetskih ciklusa: Suočenja (četrnaest pjesama), Majka (sedam pjesama), Vječnici (dvadeset i četiri pjesme), Bdijenja (osam pjesama), Jesen ’94 (četiri pjesme), Vjera (sedam pjesama) i Početak početka (dvije pjesme).

Radi se, zapravo, o pjesmama nastalim u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njihov autor je mladić koji brani domovinu i zapisujući pokušava otrgnuti od zaborava događaje kojima je svjedočio, vlastite strahove i emocije. Tako se knjiga pjesama pretvorila u svojevrsni poetski dnevnik, ali i važnu knjigu pamćenja pronađenu nakon mnogo godina u staroj vojničkoj torbi.

O knjizi je govorio bh. književnik Asmir Kujović i kako je kazao „ovo je knjiga koja progovara u ime svih onih koji su život dali da bismo mi danas ovdje živjeli i imali svoju domovinu“.

Promociji su uz naše sugrađane prisustvovali i učenici Mješovite srednje škole „Travnik“, Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“ i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole „Travnik“. Organizatori promocije su BZK „Preporod“ Travnik i Gradska biblioteka Travnik.