Izložba fotografija „Ivo Andrić – posljednji put u Travniku“ predstavljena u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Izložba fotografija „Ivo Andrić – posljednji put u Travniku“ otvorena je u petak, 8. decembra u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Povod izložbe je godišnjica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću 10. decembra 1961. godine.

Na izložbi su predstavljene fotografije iz arhiva Gradske biblioteke Travnik, a autori su doc. dr. Amela Bajrić, Kenan Kavazović i Azra Kavazović.

– Ova izložba predstavlja hronologiju događanja Andrićeve posljednje posjete Travniku, 15. oktobra 1972. godine. Po dolasku iz Sarajeva u Travnik Andrić je prisustvovao Centralnoj jugoslovenskoj manifestaciji „Mjesec dana knjige“ čiji je pokrovitelj bio Džemal Bijedić, tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. U okviru manifestacije posjetio je, tada, Narodnu biblioteku, svečano otvorio Dječiju biblioteku, otkrio spomen-ploču na mjestu gdje je davne 1706. godine Elči Ibrahim-paša uspostavio javnu biblioteku. Tog dana ispred tadašnjeg Doma JNA posadio je i jednu od osam Pančićevih omorika koje su, između ostalog, obilježavale osam decenija života Ive Andrića – kazala je Bajrić.

Kavazović ističe da su iz veoma bogate arhive fotografija Gradske biblioteke Travnik, izabrali samo jedan mali dio.

– Pored ove arhive korištena je i građa iz Kantonalnog arhiva u Travniku, od pozivnica, finansijskog plana manifestacije, na osnovu koje se može vidjeti kako je pripremana jedna tako važna kulturna manifestacija u tom periodu. Zahvalni smo i dnevnom listu „Oslobođenje” koje nam je ustupilo svoj digitalni arhiv na osnovu kojeg se može vidjeti kako su mediji pisali o tom događaju na saveznom nivou – kazao je Kavazović. Dodaje da je iz manifestacija „Mjesec dana knjige“ nakon Andrićeve smrti nastala druga poznata kulturna manifestacija „Andrićevi dani”.

– Prema nekim izvorima nobelovac nije želio da za njegovog života neka manifestacija nosi ime po njemu pa je to učinjeno tek nakon njegove smrti – istaknuo je Kavazović.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da joj je drago da se upravo ovom izložbom obilježava 62. godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću. – Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine baštini original rukopisa „Na Drini ćuprija”, grad Travnik čuva Andrićevu rodnu kuću. Ta konekcija je nama veoma važna jer i jedni i drugi u svojim arhivima imamo dokaze koliko je nekad institucionalno posvećivana pažnja književnosti. To je još jedno podsjećanje da mi nismo nastali jučer – kazala je Šehabović. Izložba će za posjete biti otvorena do 18. decembra.