U Gradskoj biblioteci Travnik od danas dostupne knjige 13. kola edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga

Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga književno-naučni je projekat s ciljem književnohistorijske sistematizacije, valorizacije i afirmacije povijesti bošnjačke književnosti počev od srednjeg vijeka i početaka bošnjačkog književnog stvaranja, pa sve do savremenosti i recentnog književnog trenutka.

Riječ je o kapitalnom projektu koji obuhvata cjelinu bošnjačke književne prakse i koji, prvi put u dugom povijesnom postojanju Bošnjaka kao naroda, na naučan način, predstavlja fenomen bošnjačke književnosti kao takve u njezinoj sveukupnosti.

Izdavač Edicije je Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, odnosno Institut za bošnjačke studije kao njezina naučnoistraživačka organizacijska jedinica, a sama Edicija slovi kao najznačajniji projekat u oblasti nauke o književnosti i kulturi Bosne i Hercegovine, kako je svojevremeno zvanično ocijenjena.

Edicija se kontinuirano objavljuje počev od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola od po pet knjiga, tj. sveukupno 100 knjiga, pri čemu je dosad objavljeno 13 kola ili 65 knjiga.

13. kolo objavljeno je u 2023. godini, odnosno godini u kojoj Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ slavi svoj veliki jubilej – 120 godina osnivanja i postojanja.

Zahvaljujući Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini Gradska biblioteka Travnik je prva javna biblioteka u Bosni i Hercegovini u kojoj su dostupne knjige 13. kola edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga.