Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen u Gradskoj biblioteci Travnik promocijom knjige i radionicom za učenike srednjih škola općine Travnik

Jučer je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika održana promocija knjige „Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi“ autora prof. dr. Ismaila Palića i prof. dr. Mirele Omerović.

Maternji jezik neodvojivo je bogatstvo kulturne tradicije svakog naroda, dio identiteta, a izučavamo ga da bismo spoznali sebe i druge. I upravo je briga o maternjem jeziku jedan od načina dokazivanja svijesti o vlastitom kulturnom identitetu.

„Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi“ važna je i vrijedna monografija koja je sadržajno usmjerena na ulogu bosanskog jezika u odgojno-obrazovnom procesu, odnosno razvoju pragmatičke komunikacijske kompetencije kod učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, te pored najnovijih teorijskih lingvističkih spoznaja, daje primjere različitih jezičkih vježbi koje je moguće aplicirati u edukacijskom procesu radi unapređenja funkcionalne pismenosti.

Autori su knjigu radili proteklo vrijeme i njezino je objavljivanje jedan od važnih koraka u rješavanju nagomilanih problema vezanih za poučavanje maternjeg jezika u Bosni i Hercegovini.

Nakon promocije predavači su održali jako korisnu radionicu koja će zasigurno pomoći učenicima u daljnjem formalnom i neformalnom obrazovanju. Radionici su prisustvovali učenici Elči Ibrahim-pašine medrese, Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“, Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole „Travnik“ i Mješovite srednje škole „Travnik“ sa svojim profesorima Bosanskog jezika i književnosti i bibliotekarima.