Promovisan roman „Bogovo roblje” akademika Enesa Karića

Ispred JU Gradska biblioteka u Travniku, u srijedu 31. augusta upriličena je promocija romana „Bogovo roblje“ akademika Enesa Karića koja je okupila veliki broj ljubitelja pisane riječi. O romanu su govorili promotori doc. dr. Dženan Kos, dr. sc. Ahmed ef. Adilović, te Ismet Velagić. Moderator promocije bio je doc. dr. Nermin Šušić.

Organizatori ove posebne promocije bili su: JU Gradska biblioteka Travnik, Elči Ibrahim-pašina medresa i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod” Travnik uz tehničku podršku JU Centar za kulturu općine Travnik.

S književnog aspekta, o djelu i njegovoj strukturi, prostorima u djelu i naraciji govorio je doc. dr. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik. „Naracija romana se dešava na dva prostora – prostor radnje u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu i onaj drugi, intimni, u autoru“, istakao je doc. dr. Dženan Kos.

Ta dva prostora naracije romana su isprepleteni i daju sliku priče dječaka koji iz sela Višnjevo kod Travnika sa četrnaest godina odlazi u Sarajevo u potrazi za znanjem. U Travnik se vraća poslije izučenih škola i dolazi u Lutvinu kahvu, zajednički prostor Andrića iz „Travničke hronike” i Karića iz „Bogovog roblja“.

Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović, kao jedan od promotora naglasio je vrijednost stvaralaštva akademika Enesa Karića i dao sliku prošlog vremena o tome kako se odnosilo prema medresama kao školama. „U prošlom sistemu medrese su bile u neravnopravnom položaju u odnosu na druge škole, pa tako i islamski fakulteti, čije se diplome nisu vrednovale, a obrazovani mladi ljudi pri zapošljavanju označavani su kao niskokvalificirani radnici u radničkim knjižicama“, naglasio je muftija Adilović.

O liku i djelu pisca govorio je profesor i direktor Izdavačke kuće „Tugra” Ismet Veladžić.

Profesor Veladžić prisutnima je govorio o prvom upoznavanju sa akademikom Karićem davne 1977. godine, kada je kao učenik Gazi Husrev-begove medrese bio urednik Školskog lista „Zemzem”, te je htio objaviti tekst u tadašnjem „Preporodu” gdje je Veladžić bio urednik.

Svojom prvom napisanom i objavljenom pričom Karić je prepoznat kao vanserijski talenat, te je nakon završetka medrese, koja je tada trajala pet godina upisao dva fakulteta, Fakultet islamskih nauka i Fakultet političkih nauka, dva fakulteta različitih svjetonazora i oba završio u roku.

Na samom kraju, obratio se i autor romana „Bogovo roblje” akademik Enes Karić.

Akademik Karić govorio je o iskušenjima sa kojima se susreo kroz svoje školovanje u Medresi, ali i posebnoj ljubavi koju osjeća prema njoj. Istakao je da, kada bio mogao, najljepšu knjigu bi napisao i poklonio je Medresi. Govorio je i o znanju i mudrosti kojima su ga učili profesori: „Sve oko nas prolazno je, ali sve ono što je u ljudskoj prirodi je trajno, a tome vas uči medresa”, kazao je akademik Karić.

On nije htio davati teorije koje se trebaju u životu naučiti, već je te teorije pretvorio u priču koja se pamti i ne zaboravlja. Napisanu, a preživljenu priču pisac je ponudio u romanu „Bogovo roblje”. Bila je ovo posebna noć u Travniku, posebna promocija koja će sigurno dugo biti urezana u sjećanje svima koji su prisustvovali.