Nova zbirka pjesama za djecu „Na kraju duge“ autora Taika Ganića promovisana u Travniku

Taik Ganić svoj književno-umjetnički rad prvenstveno je usmjerio ka djeci te nas i svojom novom knjigom, zbirkom pjesama „Na kraju duge“ vraća onoj dječijoj radosti, sreći i djetinjstvu koje itekako obilježi život čovjeka.

Njegova zbirka pjesama „Na kraju duge“, u izdanju Gradske biblioteke Travnik, promovisana je u Gradskoj biblioteci Travnik u okviru manifestacije „Dani Općine Travnik 2022“.

Šireći poruke ljubavi, poezijom na jednostavan način ova zbirka pjesama nastoji upoznati najmlađe sa svijetom u kojem žive, prirodnim ljepotama i znamenitostima domovine te univerzalnim životnim vrijednostima.

O knjizi su govorili Melida Travančić, doktorica humanističkih nauka iz oblasti književnosti i talentovana bh. književnica i Dženan Kos, doktor književnohistorijskih nauka, docent na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Kako ističe dr. Travančić „Književnost za djecu ima svoje specifičnosti i njome se oblikuje jedan u potpunosti drugačiji prostor u kojem se rađaju junaci koje nosimo sa sobom tokom cijelog života i koji nas neprestano podsjećaju na djetinjstvo, to prema mnogima najsretnije doba. Ili nastaju pjesme koje trajno čuvamo u našoj memoriji tokom odrastanja i kasnije pjevušimo najmlađima. Ganić nas uvodi upravo u jedan takav svijet u kojem je sve lako i moguće i u kojem je najvažnije otvoriti beskrajna prostranstva mašte. On ovu knjigu poezije, s druge strane, ne piše samo najmlađim, nego svim čitateljskim uzrastima jer nas svojom raspjevanošću, melodičnošću stihova na velika vrata izvodi iz svijeta svakodnevice i odvodi u svijet čarobnog, svijet imaginacije, svijet pjesme i radosti, svijet šarenila, junaka iz bajki, svijet prirode, nogometa, muzike, pa su upravo tako i naslovljeni ciklusi koji zbirku čine koherentnom cjelinom: Životinjsko carstvo, Bića iz priča, Sport i zabava, Ekologija, Ding dong u svemu. Ove pjesme prožete su radošću, srećom i šarenilom koje samo djeca uspijevaju očuvati, a nenametljive poruke koje knjiga nosi u sebi jesu i najjednostavnije da se iznova i iznova širi ljubav i dobrota, da je najvažnije neprestano učiti i na taj način ‘osvajati’ svijet“.