U Gradskoj biblioteci Travnik održana radionica za djecu

Danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik, u okviru „Dana općine Travnik 2022“, održana radionica za djecu prvih razreda osnovne škole pod nazivom „Moja prva digitalna ilustracija“. Radionicu su realizirali bibliotekarka doc. dr. Amela Bajrić i poznati bh. ilustrator i karikaturista Zdravko Cvjetković kroz dva modula na primjeru bajke „Mačak u čizmama“ Charlesa Perraulta. Prvi modul obrađen je sa književno-jezičkog aspekta i podrazumijevao je čitanje, razumijevanje bajke, a potom razgovor o bajci uz akcenat na određene detalje iz bajke, dok je drugi modul podrazumijevao digitalnu obradu detalja gdje je svako dijete dobilo priliku da sa voditeljem radionice digitalnim tehnikama nacrta određene segmente bajke.

Kako je istakla bibliotekarka doc. dr. Amela Bajrić „cilj radionice je pomoći djeci da se kreativno izraze, uz razvijanje sposobnosti slušanja, pamćenja, zapažanja i razgovora o pročitanom djelu, te svakako prilika za usvajanje novih znanja i vještina o digitalnim tehnikama crtanja“.

„Radionica je o digitalnoj ilustraciji koja je danas standard u svijetu izdavaštva, a naročito u svijetu ilustrovanja knjiga za djecu. Razlika je u tome što se umjesto na papiru radi na tabletu koji pruža malo veću slobodu za greške te njihovo ispravljanje, čime skraćujemo samo vrijeme ilustracije za štampu“, kazao je bh. ilustrator i karikaturista Zdravko Cvjetković.

Radionica je održana i u povodu Međunarodnoga dana dječije knjige koji se u svijetu obilježava 2. aprila.

Svim učenicima koji su prisustvovali radionici, kao i njihovim učiteljicama, JU Gradska biblioteka Travnik omogućila je besplatnu godišnju članarinu. Ovom prilikom JU Gradska biblioteka Travnik se zahvaljuje direktoru i nastavnicima Osnovne škole „Travnik“ koji su prepoznali značaj ove radionice u neformalnom obrazovanju djece i njihovom zdravom odrastanju.