U Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija romana „Vedran i vatrogasci“ Harisa Imamovića

Nakon Sarajeva sinoć je i u Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija romana „Vedran i vatrogasci“ autora Harisa Imamovića. „Vedran i vatrogasci“, Harisov prvijenac, dokumentarni je roman čija je radnja smještena u Sarajevo za vrijeme opsade. Istražujući literaturu o agresiji i genocidu autor je došao do spoznaja da radikalno iskustvo rata određuje više generacija. Roman zapravo govori o čelisti Vedranu Smailoviću i trojici vatrogasaca – Mesudu Jusufoviću, Kenanu Sliniću i Johnu Jordanu, američkom dobrovoljcu koji se početkom 1993. godine priključuje sarajevskim vatrogascima.

Sa autorom je o romanu razgovarao književni kritičar Kenan Efendić, a promociji su prisustvovali i vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik kao i njihove kolege iz Vatrogasnog društva Turbe.

U nekoliko je navrata tokom promocije autor isticao da rad vatrogasaca često ostane neprimijećen, a stranice romana je, pored Vedrana, posvetio i zaslugama vatrogasaca tokom 1.425 dana opsade Sarajeva.

Kao znak zahvalnosti na predanosti poslu, autor je svoje knjige poklonio Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Travnik i Vatrogasnom društvu Turbe. Knjige su u ime Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik preuzeli direktor Efraim Pinjo, a u ime Vatrogasnog društva Turbe, komandir Kenan Zahirović.