Promovisana knjiga akademika Mirka Pejanovića „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću”

U Centru za kulturu općine Travnik u utorak, 8. februara promovisana je knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću”, autora akademika Mirka Pejanovića.

Organizatori promocije bili su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine – Odjeljenje društvenih nauka, IKD University Press izdanja – Magistrat Sarajevo i Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik.

U uvodnom dijelu promotore i goste promocije pozdravili su dr. sc. Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik, Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona i Amela Lolić, predsjednica SABNOR-a SBK.

O knjizi su govorili prof. dr. Sead Turčalo sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Pavle Mijović sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Selmo Cikotić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

„Knjiga je nastajala 10 godina. Jednu cijelu deceniju. Nastajala je tako što su pojedine istraživačke studije nastajale u raznim prilikama“, napomenuo je Pejanović.

Kroz knjigu „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću” obrađena je i opsada Sarajeva, zatim Platforma o radu Predsjedništva RBiH u ratnim uslovima, uloga Armije RBiH, Dejtonski mirovni sporazum i postdejtonski politički razvoj.